Art Brut of niet?

Art Brut of niet?

12-10-2019 tot en met 20-10-2019

Art brut, of niet? 

In 2011 erfde Nienke Huizinga enige honderden werken van haar zusje Bauke (1951, Amsterdam). Etsen, gouaches en tekeningen. Onlangs verscheen het boek Bauke Huizinga kunstenares. Nu komt er ook een tentoonstelling. 

Bauke was ‘anders’. Ze had een psychische aandoening die haar in de weg stond om een makkelijk levend mens te kunnen zijn.  Maar gelukkig had ze een talent dat haar hielp om haar gevoelens, fantasieën en visioenen te uiten, haar demonen vorm te geven. Ze tekende. Ze leerde zeefdrukken. Ze leerde etsen.

Door al haar werk heen speelt een grote, pure fantasie en authentieke, originele verbeeldingskracht. Met simpele lijnen zette ze sterke, indringende beelden neer. Reflecties van haar angsten, eenzaamheid en verdriet. Maar soms zijn ze ook humorvol, of tekent ze haar dromen over een lievere, betere wereld.

Bauke liet ons deze erfenis na, en ze verdient het dat wij die goed beheren. Het is de bedoeling  haar werk onder te brengen op een plek waar het goed geconserveerd kan worden. Maar waar? 

Met gemak kunnen we - kijkend naar haar werken - zeggen dat het hier om ‘Art Brut’ gaat, in Nederland vooral bekend onder de noemer ‘Outsider Art’. 

Maar is dat wel zo? Dat is de vraag die wij de bezoekers van de expositie willen stellen.