Bureau Weesperzijde: Restauraties & Vastgoed

Bureau Weesperzijde: Restauraties & Vastgoed

Haarlemmerpoort

De Haarlemmerpoort ofwel ‘Willemspoort’ aan het Haarlemmerplein is de vijfde Haarlemmerpoort die voorkomt in de geschiedenis van Amsterdam. Bij elke stadsuitbreiding schoof de stadspoort een stukje op naar het westen, richting Haarlem. De poort maakte deel uit van de vestingwerken van Amsterdam en is in 1840 gebouwd ter ere van Koning Willem II. Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw werd de Haarlemmerpoort bewoond en werden er ateliers in ondergebracht.
In de jaren 80 was het voor de helft gekraakt en voor de andere helft tijdelijk verhuurd aan meneer Schmidt (waarvan de zoon, Schmidt de sloper). Het stond al 25 jaar in de stutten omdat het bouwvallig was.

Maarten de Boer heeft samen met de bewoners en meneer Schmidt een plan gemaakt voor de restauratie van het pand. Deze restauratie vond plaats in 1984 en was klaar in 1985. Na de restauratie zijn meneer Schmidt en de krakers teruggekeerd.

Tot op heden hebben de bewoners prettig gewoond. Op dit moment probeert de woningbouwvereniging Ymere het pand leeg te krijgen en een nieuwe bestemming te geven.

- Ons Amsterdam artikel bijlage Diet Scholten

Bureau Weesperzijde: Restauraties en Vastgoed

Maarten de Boer is sinds 1975 werkzaam als architect. Van 1975 tot 2000 in een maatschap en vanaf 2000 als zelfstandig architect onder de naam Bureau Weesperzijde.
In hoofdzaak houdt Bureau Weesperzijde zich bezig met restauraties en herbestemmingen van voornamelijk rijksmonumenten. De laatste jaren houdt Bureau Weesperzijde zich ook bezig met aankoop, verkoop en ontwikkeling van bijzondere bouwkundige projecten.